6 Haziran 2018 Çarşamba

Bahçemde





                                                 (Pıtpıt bir şeyden çok korkmuş olmalı, akasyanın dikenlerini unutmuş)
Çekirdekten yetiştirdiğim avokadom, bir yıl boyunca mutfak penceremin önünde benimle beraberdi. Birlikte baktık aynı pencereden, mutfağımdaki tabak kaşık sesini sofra sohbetlerini açtığım radyo kanalını duydu. Toprağa gömdüğüm ilk gece uykudan uyanıp köyün penceresinden ona baktım, karanlıkta görünmüyordu, köpekler üzerine mi basacaktı, kaplumbağalar yapraklarını mı ısıracaktı,  karıncalar kökünü mü kurutacaktı, güneş yakacak, rüzgar  dalını mı kıracaktı? 
Artık benim mutfağımda değildi,  kökleri benim daracık saksımda değildi, onun evi artık dünya diyerek penceremi kapattım. 

Bahçemizin her yerini dikenli akasya fideleri kaplamış. Akasyanın dikeni gibi bir diken hiç bir yerde görmedim,  kalın keskin sağlam dikenler...

Bahçeyi budamaya gelen bahçıvan tüm akasya fidelerini çalı diye biçmiş bir kaç irileşmiş akasya fidesini ise nerdeyse kökünden budamış iken bu sene hepsi daha gür bir şekilde yerlerinden fışkırmış. Bu gidişle küçük bahçemizde yüze yakın  akasya ağacı olacak... Akasya fideleri yanına fazla yaklaşanı derin çiziyor, kanatıyor olsa da seviyor ve kıskanıyorum akasyayı. 

Bu sene de karadut dibine çok düştü, şurubunu, pekmezini yaptık. Bizden daha çok kuşlar yesin dutları. Dut için özellikle gelen kuşlar var, karatavuk bunlardan biri. 

Bu sene ilk kez domatesin çekirdeğinden fide yetiştirdim. 
(Geçen seneden domates,ellerim ceviz karası)
Domates bizim oraların atalık domatesi, ince kabuklu çok iri nerdeyse hiç su istemiyor çok dayanıklı ve kışın bile domates verecek kadar uzun ömürlü.
İlk deneyim, fideler çok cılız, hepsi bir arada ,  şaşırtma yapmadan hemen toprağa ektim.

(Fidelerimin toprağında yumurta muz kabuğu kahve çay posası var diye umutlanmıştım)


Avokado , bana öyle yabancı ki bu yaşıma kadar gözüme hiç görünmemiş , ilk kez yolum Antalya ya düşmüş iken köylü pazarından güler yüzlü bir pazarcı hediye etmişti. Bu ilk avokadomun çekirdeğini atmamı söyledi uzaklardaki arkadaşım, tarif etti nasıl fideye dönüşeceğini. Arkadaşım sayesinde avokadonun yabancılığı gitti, aylarca gözümün önünde gelişimini izledim, değişimleri arkadaşıma haber ettim, uzaklara köprü kurdu avokado çekirdeği. 
"Avokado cekirdeginin kabugunu bekletmeden soyun. Oval seklin ince tarafina uc tane kurdan batirip ici su dolu bir siseye koyun. Kurdanlar sisenin agzinda ve avokadonun kalin alt kismi suda kalacak sekilde sabitlenmis olacak. Bir kac hafta icinde alt kismindan kok salacak sonra da ust kismindan yeserecek. Kok salana kadar, sisedeki su azaldikca su ekleyin, avokado cekirdeginin yarisinin suda kalmasi gerektigini unutmayin. Yeseren ust kisim 10, 20 cm kadar olunca saksiya ekebilirsiniz. Resim de gonderecegim. Bu arada internete avokado nasil ekilir diye yazarsaniz videosunu izleyebilirsiniz. Ben de internetten ogrenmistim. Umarim yardimci olabilmisimdir.
Sevgiler,
                           Gülay"   









17 yorum:

  1. Meşhur Avokado, çok sevindim sanki can kurtarmışsın gibi geldi, özgürce salar köklerini artık, meyvesini yemeniz nasip olsun canım :)
    Geçen yıl biz de çokça karadut silkeleyip reçel yapmıştık, nasıl güzellerdi parmak parmak :) Afiyetle yiyin, manzara nefis :)
    Ayrıca elinde ne var diye düşündüm bulamamıştım, domatesmiş, herşeyin yerlisi güzel dedirtti bana :)
    Kolay gelsin Ayşecim,sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim , annene giderken yol üzerindeyim, (köyde olmadığım zamanlar)uğra olur mu...sevgilerimle..

      Sil
  2. bahçe iyidir..Hele ki bahar yağmurlarında ben tadına doyamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar yağmuru aklıma getirdi, Hıdırellez yağmurundan yoğurt mayaladım tutmadı, oysa yapanların yoğurtlarını yedim, harikaydı, neden yapamadığımı sorduğumda ise " inanarak mayalamamışsındır " dediler...

      Sil
    2. ve senin inanarak mayalamadığına mı inandılar :)

      Sil
    3. Ayşecim, inan bu aklımdan çok geçti, çok istedim sizi görmek. Trabzon yolu hep zorlu ve güzel oluyor ama vakit dar olduğundan uğrayamıyorum. Senin için günübirlik görme planım var. Sanki uzun zamandır görüşememişiz de hasret gidermeliymişiz gibi bir his benimki :) Bu yaz kısmetse aklımda kaçıp seni görmek sarılmak var :)

      Sil
  3. Ben de avakado çekirdeğini filizlendirmeye çalıştım ama benimki küflendi... ondan önceki iki denemem de başarısız oldu, sizinki ne güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özlem, bu avokado hayatımda yediğim ilk ve son avokadoydu...yine hayatımda ilk kez gittiğim Antalya pazarından bir satıcı hediye etmişti, ( nasıl bir şey diye sormuştum ye diye vermişti)( ne güzel insanlar vardı pazarda cömert oysa çok pahalı bir meyveymiş)

      Sil
    2. Avakado tek başına yiyince güzel değil bence de. Biz genelde kahvaltıda bal/reçel ile birlikte yiyoruz(yağ ya da kaymak yerine onu sürüyoruz) ya da çatalla ezip içine biraz zeytinyağı ve limon ekleyerek kahvaltılık sos yapıyoruz çok lezzetli oluyor tavsiye ederim :)

      Sil
    3. Teşekkür ederim, benim yaptığım ilk ve son avokado denememe, " ıyyy beyin ezmesi gibi olmuş" demişlerdi:))

      Sil
    4. Hahaha :D çok acımasız olmuş

      Sil
  4. Avakado çekirdeğinden nasıl fide elde ediyorsunuz ben de denedim ama olmadı:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ilk kez deneyip hemen ağaca dönüşebilmesinin sırrı , Hollanda da yaşayan sevgili arkadaşımın tarifi olmalı, hatta yeşeren fideme onun adını vermiştim ama kurursa diye korktum adını değiştirdim, elinin değdiği sırrını verdiği her şey en güzel şekilde oluveriyor,
      ben çok üstün körü aceleciyim o yüzden onun tarifini eski mesajlara dönüp bulayım en kısa zamanda ayrıntılı yazmaya çalışacağım...

      Sil
  5. Avokado cekirdeginin kabugunu bekletmeden soyun. Oval seklin ince tarafina uc tane kurdan batirip ici su dolu bir siseye koyun. Kurdanlar sisenin agzinda ve avokadonun kalin alt kismi suda kalacak sekilde sabitlenmis olacak. Bir kac hafta icinde alt kismindan kok salacak sonra da ust kismindan yeserecek. Kok salana kadar, sisedeki su azaldikca su ekleyin, avokado cekirdeginin yarisinin suda kalmasi gerektigini unutmayin. Yeseren ust kisim 10, 20 cm kadar olunca saksiya ekebilirsiniz. Resim de gonderecegim. Bu arada internete avokado nasil ekilir diye yazarsaniz videosunu izleyebilirsiniz. Ben de internetten ogrenmistim. Umarim yardimci olabilmisimdir.
    Sevgiler,
    Gulay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, ben böyle yapmıştım ama benimkiler çıkmadı. Belki de çekirdeklerimde sorun vardı...

      Sil
  6. Avokado cekirdeginin kabugunu bekletmeden soyun. Oval seklin ince tarafina uc tane kurdan batirip ici su dolu bir siseye koyun. Kurdanlar sisenin agzinda ve avokadonun kalin alt kismi suda kalacak sekilde sabitlenmis olacak. Bir kac hafta icinde alt kismindan kok salacak sonra da ust kismindan yeserecek. Kok salana kadar, sisedeki su azaldikca su ekleyin, avokado cekirdeginin yarisinin suda kalmasi gerektigini unutmayin. Yeseren ust kisim 10, 20 cm kadar olunca saksiya ekebilirsiniz. Resim de gonderecegim. Bu arada internete avokado nasil ekilir diye yazarsaniz videosunu izleyebilirsiniz. Ben de internetten ogrenmistim. Umarim yardimci olabilmisimdir.
    Sevgiler,
    Gulay

    YanıtlaSil