20 Ocak 2021 Çarşamba

Kiraz ağaçları

 Bahçemizde otuz tane kiraz ağacı var, dört ceviz, on şeftali, on elma, iki ayva, dört dut, dört incir, iki mandalina, dört zeytin , iki töngel(muşmula) , bir trabzon hurması, üç armut, iki erik, üç kiren (kızılcık) ve beş nar ağacı ve daha fazlası var.

Bu meyvelerin hepsini bahçenin ilk sahibi dikmiş, biz ise bahçede bulduğumuz boş alana  çınar ile selvi çamı  dikebildik. Bu zamana kadar ağaçların  meyvelerinden hiç bir şey yapamadık. Ağaçlardaki meyveleri kuşlar ile arılar, yere düşenleri tosbağalar, karıncılar kurtlar yedikçe mutlu olduk. Ağaçlar yaşlı, ilaç yüzü görmedikleri için meyveler dalında kaldıkça kurtlanıyor. Özellikle kiraz ! Neden bu kadar çok kiraz dikmişler diye çok vahsınıyorum.  Otuz ağaç birden bire kiraz veriyor ve başında hiç kimse olmayınca,  toplanmayınca kurtlanıyorlar. Kurtlu kurtlu yiyorum  ama benden başka da  hiç kimse ağzına sürmüyor. 

Bu sene artık bahçenin başındayım ilk kez bu meyveleri değerlendirip para kazanmak istiyorum. Yılın  İlk meyve veren ağacı kiraz, çok tedirginim, ne yapılır nasıl değerlenir? Diğer tüm meyvelerden reçel, pekmez, marmelat, pestil yapmışlığım vardı ama birden bire oluveren ve hemen kurtlanan tonlarca kirazdan ne yapacağım? Babam benim iş yapacağımı duyunca çok sevindi,  meyvelerin  suyunu çıkaran bir makine alırım sana  diyor, taksit ile. Tüm ağaçların diplerini kazdım en sona kirazları bıraktım.  Meyve suyu çıkaran bir makine işime yarar mı, bilmiyorum. İş yapmaktan vazgeçmeyeyim diye babam   yeni fikirler için videolar izliyor, kızım bak bunu yapmışlar, bak şunu yapmışlar diyor, her an.

Babam o kadar mutlu ki iş yapacağım diye, benden önce hayaller kuruyor; işini büyütürsün,  köyünün kadınlarını da  işine ortak edersin, hepiniz büyürsünüz, tır alırsınız, ihracat yaparsınız, yabancı ülkelere iş seyahatine gidersiniz, ülkeler sizden mal almak için yarışır..Babamı hiç bu kadar mutlu görmemiştim  ama ben tır almak değil artık kendi param ile köyün kedilerine köpeklerine yemek hazırlamak istiyorum. 





15 yorum:

  1. Kendi adınıza bir şirket açıp marmelat işini tescilleyebilirsiniz. Güzel güzel paketlere koyup birkaç internet fenomenine gönderirsiniz. Ürünlerinizi tanıtmaları koşuluyla elbette. Ve hazırladığınız güzel paketlerin içinde kişiye özel kartlar hazırlayıp ürünlerin yüzde kaçının hayvanlara gideceğini vs yazarsınız. Tabii tescillemek lazım sanırım burada yazdığım kadar kolay bir yol değil ama isterseniz yaparsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim önerileriniz tavsiyeleriniz için. Şimdilik o kadar cesaretli değilim bahçemin önünde bir kaç şey satabilirim, meyve zamanı gelince bu küçük fikrimden bile kaçabilirim.
      Hayvanlar konusu çok suistimale açık, çok hassas,kendi param ile sokak hayvanlarına yem almak istiyorum ama bunu satış yaparken söylemek istemiyorum.
      Teşekkür ederim,tekrar.

      Sil
  2. Niye vahsiniyorsunuz anlamadim? Belli ki gelir amaciyla dikilmis onca agac ve size de bir gelir kaynagi olabilecek.Hem de fazla beklemeden. Biraz islah calismasi ile.
    Bu sene meyveli pasta yapmak icin marketlerin donmus meyve dolaplarina her baktigimda altin gibi artan fiyatlar gordum.En son bugun frambuaz yanilmiyorsam 1 kutusu 44 TL idi.Eve kapanma da mutfaga meraki arttirdi.Saglikli beslenme egilimleri de .O zamana kadar yapilmayan farkli seyleri deneyen bir cok insan var.Diyecegim bu alanda islenmis meyve urunlerine bir talep var.Kiraz sekerlemesi meyve cipsleri (portakal ve mandalina cipsi kahveyle cok guzel mesela) meyve tozlari meyve kurulari.
    Blogunuzda da yabanci bloggerler gibi takipcilerinizin bu urunlerle yaptigi tariflere yer verebilirsiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ne güzel fikirler önermişsiniz , meyve şekerlemesi cipsleri aklıma hiç gelmemişti nasıl yapılırı konusunda araştıracağım . Ama benim şimdilik yapabileceğim bahçemin önünde gelip geçene satabileceğim küçük miktarda üretim. Bahçenin ilk sahibini tanıyorum ticaret için değildi bu kadar çok kirazı dikmesi, ben de tedirginim çünkü beklemeyen bir meyve hemen değerlendirmek gerek tecrübeli olmadığım için vahsınıyorum.
      Tekrar teşekkür ederim tüm bilgilendirmeniz için.
      Sevgilerimle

      Sil
  3. Ayşecim o kirazlar taze taze günlük olarak kargoya verilip büyükşehirlerdeki tüketiciye ulaştırılabilir. Sen İpek hanımın çiftliğini duydun mu , hikayesini biliyor musun. Bilmiyorsan internette bir araştır. İpek Hanım Çiftliği diye bir sayfası var. Hikayesini okuyunca çok etkileneceğinden eminim.
    Başka günlük taze taze meyve ve sebze satanlar da var ve bunlara talep çok fazla. Giderek de artıyor talepler.
    Bahçe senin mi, annenle babanın mı bilmiyorum ama gerçek bir servetin içinde yaşadığından emin olabilirsin. Çok şanslısın çook. Sadece öyle bir yerde yaşamak bile dünyalara bedel. Keşke senin yerinde olsaydım. Ben yaşadığım yere, İstanbula yakın böyle bir bahçe istiyorum hep. Ama hem yakında bulmak çok zor, hem de olanlar çok pahallı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, bahçe babamın, burası babamın köyü, babam ve annem ile sadece yazları gelebildiğimiz bir yerdi ama artık tam süreli kalma hayali kuruyorum. Sizin de hayalleriniz gerçek olsun, istediğinize kavuşun, çok mutlu olun, sevgilerimle...

      Sil
  4. Ayşecim o kirazlar taze taze günlük olarak kargoya verilip büyükşehirlerdeki tüketiciye ulaştırılabilir. Sen İpek hanımın çiftliğini duydun mu , hikayesini biliyor musun. Bilmiyorsan internette bir araştır. İpek Hanım Çiftliği diye bir sayfası var. Hikayesini okuyunca çok etkileneceğinden eminim.
    Başka günlük taze taze meyve ve sebze satanlar da var ve bunlara talep çok fazla. Giderek de artıyor talepler.
    Bahçe senin mi, annenle babanın mı bilmiyorum ama gerçek bir servetin içinde yaşadığından emin olabilirsin. Çok şanslısın çook. Sadece öyle bir yerde yaşamak bile dünyalara bedel. Keşke senin yerinde olsaydım. Ben yaşadığım yere, İstanbula yakın böyle bir bahçe istiyorum hep. Ama hem yakında bulmak çok zor, hem de olanlar çok pahallı.

    YanıtlaSil
  5. Yazlıkta birer tane erik, şeftali ,yenidünya ağaçları var. O kadar çok veriyrlar ki bazen ,suyunu çıkar, konu komşuya dağıt,reçel yap.Bitiremiyoruz. İnsanın dalda kalıp bozulmasına gönü elvermiyor, sizi anlıyorum. Bir tanesi üzüyorsa 30 tane kiraz düşündürür. Ben de olsam her halde ilk elden kapımın önünde satmayı düşünürdüm:) Yalnız baharda ne güzel çiçek açarlar meyve ağaçları. Kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kirazların çiçek açtığını hiç göremedim, baharda gelemiyorduk köye, şimdi heyecanla bekliyorum...Düşünüyorum ne yapabilirim diye aklıma gelenleri burada paylaşacağım, sevgilerimle...

      Sil
  6. Bu arada sonradan aklima geldi, kirazi meshur olan Erdek te eskiden aileler bahcesi olanlardan kiraz agaclari (1 agac 2 agac ...) peylerler, mevsimi gelince de o yil icin parasini odedikleri agacin kirazlarini piknik, seyran, eglence havasinda toplarlarmis.Bence bunu da degerlendirebilirsiniz.Isin basinda fazla para harcamadan meyveleri taze olarak degerlendirmek icin guzel bir fikir olabilir.Ileride bunu kirsal turizm projesiyle butunleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir gelenekmiş...benim köyüm Erdek'e öyle uzak ki, nasıl uzak olduğunu anlatacağım...sevgilerimle

      Sil
  7. Belki ingilterede tecrübe etmişsinizdir, hollanda’da var bahçelere gidip herkes kendi istediği kadar topluyor ve çıkışta parasını ödüyor. Sanırım kiraz ağaçları 1 ay kadar meyveli kalabiliyor. Bir sosyal medya ilanıyla bir miktar araba yolculuğu yapıp dalından meyve toplamaya gelecek olan insanları bulmak çok zor olmaz. Eğer böyle bir girişimde bulunursanız sanıyorum benim gibi bu blogu okuyan bir çok kişi bu duyuruyu yaymaya gönüllü olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gece, ne güzel fikir umarım ileride bu fikri gerçekleştirebilirim, kiraz mevsiminde bahçemin halini bir görsen, çitleri kırarak içeri atlayan ağaçların dalını kırarak kirazları alıp kaçan, balık tutmaya gelenler oltalarını ağaç dallarına atıp, piknikçilerin ip atarak dalları kırması, yaşlı ağaçlara dört beş kişi çıkıp ağacı kökünden yere devirmesi, hepsine şahit oldum...bugüne kadar parasız herkes yesin dedik, kapımızı çalıp izin isteyip bahçeye götürdüklerimiz içinde ellerinde kasalar ile gelenler peşlerinde yirmi kişi ile gelenler, dalları kıra kıra toplayanlar ile muhatap olmamak için yıllardır kirazları sadece kuşlar ve arılar yiyor...

      Sil
  8. Ahh o kıraz agacları ne güzel çiçek açar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım bu sene şahit olabilirim, geçmiş senelerde hiç göremedim...sevgilerimle

      Sil