14 Eylül 2021 Salı

İncir mevsimi

 

Mevsimlerden incir. 
Bizim bahçenin  incirini başka hiç bir yerde görmedim. Gittiğim tüm şehirlerin pazarlarında marketlerinde rastladığım incirlerin hiç birine benzemiyor. 
Yedikçe ferahlatan, baymayan, su gibi, ufacık tefecik  bir incir. 
Kabukları çatlak çatlak olunca olgun sayılan , bir oturuşta bir kilo iki kilo yediren hafif bir incir. 
Bizim buralarda inciri sadece incir reçeli olarak kışa hazırlık yaparlar. 
Bu hafta sonu inciri türlü şekillerde değerlendireyim dedim. Sirkesini, pekmezi ile pestilini yaptım. Pestili bizim buraların güneşi kurutamaz sandım ama öyle güzel oldu ki, lokum gibiydi tadı. Sabah uyanır uyanmaz erkenden incir ağacının yanına gidiyorum, meyve sinekleri, arılar, kuşlar ile dolu oluyor başı.  Bu hafta sonu  sadece alt dallarından  topladığım incirleri tarttım, yirmi kilo gelmiş. Kasabaya indim, yirmi kilo şeker aldım(bir çuval). Küçük kavanozlardan aldım.  Yirmi kiloluk incir reçeli yaptım. Kavanozlara doldurdum. Bu kadar inciri ne yapacaksın diye soranlara yine sessiz kaldım. 









 On senedir bahçenin verdikleri o kadar çok ki, on sene önce benim yerimde başka biri olsaydı,  şimdi benim gibi olmazdı. 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder