26 Şubat 2020 Çarşamba

İngiltere kuşları , Blackbird



İngiltere'nin gri ıslak sabahında yetişme telaşındaki kalabalık ile  şehre doğru yürürken bir ses duydum. Aceleci  kalabalık içinden sıyrıldım. Sesin geldiği yere yolumu çevirdim. Sesin sahibini, kilisenin arka bahçesinde kuru dalların içinde buldum. Şehrin her yerinde sıkça  gördüğüm kara tüylü sarı gagalı  kuşlardan bir kuştu. Duyduğum ses gerçekten bu kuştan mı geliyordu emin olmak için ağacın altında beklemeye başladım. Kuş cılız bir iki name ile öttü sustu, kuşun  karatavuk olduğunu anladım. Ama bu karatavuğun yolu hiç Çorum'a düşmemiş olmalıydı... Çorumda mutfak penceremin önündeki çam ağacına konan karatavuklar  öyle bir öterlerdi ki sesleri tüm bozkırı inletirdi. Bir solukta öyle uzun nağme tuttururlardı ki  küçük gövdeleri çatır diye çatlayıverecek ,öterken ölüverecekler sanırdım.
İçli içli öterlerdi, sesini duyanların tüyleri diken diken olurdu. Alt komşum bu sesi her duyduğunda " namaza çağırıyor "derdi. Yağmurlardan hemen sonra ötmeye başladığında ise  "mübarek kuş  abdest aldı  ezanı bekliyor"  derdi. Sabah gün ışımaya başladığında tüm kuşlar ötmeye başladığında "kuşluk vakti" girerdi. Kuşluk vaktinde kuşluk namazı kılınırdı.
 Sokağın karşısındaki komşum ise öten karatavuklara başka anlamlar verirdi. Çam ağacı onun bahçesindeydi, çam ağacını kocası elleriyle dikmişti, karatavuk bu çam ağacında öttükçe, " eşimden haber getirdi "derdi, İşini gücünü bırakır kuşa kulağını verip ağlamaya başlardı, çünkü kocası  yeni ölmüştü , her yerde onu arıyordu.
Babamdan duyduğuma göre de karatavukların erkekleri öterdi, eşlerini bulmak için, dutlar oluncaya kadar beklerler dut mevsiminde de giderlerdi...
 İngiltere'de bir  kilisenin arka bahçesinde öten karatavuk , ne anlatmak istiyorsun, anlayamam, seni en iyi İngilizler anlar, ben buraların yabancısıyım diyerek yanından ayrıldım.


https://www.rspb.org.uk/birds-and-wildlife/wildlife-guides/bird-a-z/blackbird/





3 yorum:

  1. ben de tam yazacaktim ki Ayse'cigim nerelerdesin diye?
    ilginc bir kusmus, once karga turu mu dedim ama degil galiba?
    sevgile!

    YanıtlaSil
  2. Kuşların peşinde uçmak hayata onların gözleri ile bakmak çok güzel sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Biz Bursa da cocukken oturdugumuz evin yanindaki Erikci Amca nin baginin sinirinda gordugum kavaklarda kesfettim guzel siyah tuyleriyle zit turuncu kirmizi gagasini.Cok sonra sectim otusunun guzelligini.Yaziniz folklor, halk inanclari ve kuslar konulu bir arastirmaya tesvik etti beni.Tesekkurler

    YanıtlaSil