29 Ocak 2020 Çarşamba

İngiltere Bankları

  Geçen hafta bir  akşam, herkes yattıktan sonra havuç yiyerek yaş pasta tariflerini izliyordum, yarın eşimin doğum günüydü.  En güzel pastayı anlatan videoyu ararken dişimi kırdım. Pasta tariflerini kapatıp diş ücret tarifelerine bakmaya başladım.Sabaha kadar üzüntüden uyuyamadım, İngiltere'de dişin kırılması büyük talihsizlikti, çok büyük paralar alıyorlardı.
Sabah , pastanın eksik malzemeleri için dışarı çıkarken yanıma dişimin kırılan parçasını da aldım.
Markete giden yoldaki bankta durdum.
Yaşlı ardıç ağacına bakan bu sessiz bank, beni her gördüğünde yanına çağırır. Bankın hiç bir çağrısını geri çevirmedim. İngiltere'de çoğu banklarda plaket çakılı olduğunu görüyorum, ölenlerinin  anısına , yakınları plakete  " bu bankta oturur sahile, nehre manzaraya bakar arkadaşları ile sohbet ederdi diye  yazılar yazdırmışlardı.


(Banklar ve bankaların baktığı manzaralar)

Beni çok seven hep çağıran bu bankta hiç kimsenin adı çakılı değildi. Ölürsem bir mezarım olmasın istiyorum. Şimdi bankta otururken  , " ayşe bu bankta oturup yaşlı ardıca bakmayı severdi" diye bir  plaket hayal ediyorum.  Cebimdeki kırık dişi hatırlıyorum, çıkarıp bankın altına gömüyorum.
 Bank ve dişim ile vedalaşıp markete koşuyorum. 
Marketten aldıklarımı masaya koydum. 
Tavşan çikolata ile  baston şekerleri her gördüğünde  almak istiyordu , ne gereği var  çocuk musun diye aldırmıyordum, bugün aldım, merak ettiği yumurta çikolatalardan da aldım. 
"Parmak ısırtan, herkesin hayran olduğu, rekor kıran " başlıklı  video sahiplerinden birinin tarifi ile yaptığım pasta çok kötü oldu. 
 Evdeki bütün yumurtaları kırıp yaptığım kabarmamış kekin  buram buram kokan yumurta kokusunu kaybetmek için uğraşırken videodaki sesin sahibine saç baş dalmak istedim. 
  

Neyse ki ana yemeğimi riske atmamıştım alçak gönüllü fasulye kavurmam benim bildiğim gibi hazırdı.
Hediye olarak  ikinci el kitap satan bir dükkandan İngiliz şiirleri antolojisini almıştım.
Her akşam bana bir İngiliz şairin dizelerini okuyacak, ne anlama geliyor diye birlikte tercüme etmeye çalışacağız hayali ile aldım. 
Yaşadığımız bu hayatı da birlikte anlamlandırmaya , birlikte yaşanılır hale getirmeye çalışıyorduk, iyi ki doğdun sevgili eşim diyerek pastanın feciliğini karambole getirecektim.





2 yorum:

  1. nice yıllara,ama o yumurta kokusunu bilirim:)mumları üfleyince pastayı yanlışlıkla düşürüver yere

    YanıtlaSil
  2. Pasta ve yemek için ellerine sağlık. Uğraşmışsın işte. Eminim yenilemeyecek gibi değildir. Görünüşü pek güzel aslında. Bankların hikayeleri de etkileyici ve ilginç. Biz çeşmeler yaparız ölenlerimizin anısına ya. Onlar daha da ucuz bir yol bulmuşlar.
    Ben neyi merak ediyorum biliyor musun?
    Biran önce dönelim telaşı mı var içinde, yoksa iyi ki gelmişiz diye düşünüp dönmemeyi mi umuyorsun? Belki de ikisinin arası bir şeydir hissettiklerin. Herşeye rağmen içinde bulunduğun ortama ayak uydurduğunu ve mutluluk verenleri ön plana çıkardığını görüyorum. Nerede olursanız olun, hepiniz hep mutlu olun.

    YanıtlaSil