10 Ocak 2020 Cuma

İngiltere'de ortaokula başlamak 4





İngiltere'de okula başlayalı iki ay olmuştu, matematik , fen derslerinde başarılı diye üst kurlara çıkartıldı ama seçmeli sanatsal derslerde çok gerideydi. Resim çizemiyor, notaları çoktan unutmuş, bale dans tiyatroya dair hiç tecrübesi yoktu. Fotoğrafçılık dersine girmek ister misin diye sormuşlar, olur demiş. Seçmeli dersleri ana dersler kadar hatta daha ileri tutuyorlar, fotoğrafçılık dersinde fotoğraf sanatçılarının çalışmalarını inceliyorlar, iki ay içerisinde iki tane sanatçı tanıdılar. Ne anlatmak istemiş  hakkında çok uzun süre duruyorlar, sadece cam bardakta yansımaları konu edinmiş bir fotoğrafçı hakkında bir aydır  konuşuyorlar. Ödevi , bu sanatçı gibi  bir yansıma fotoğrafı çekmekti. Türkiye'den getirdiğimiz çaydanlığın fotoğrafını çekti,  üstteki demlik ile   altındaki çaydanlıkta görünen yansımalar hem özgün hem farklıydı.  Sonraki sanatçı ise kendini çatal ve kaşık fotoğrafı çekmekte uzmanlaştırmış, her fotoğrafında sadece çatal kaşık var. Bir aydır çatal kaşığa bakıyorlar, sanatçı ne demek istemiş olabilir ?
Boynuna fotoğraf öğrencisi kartı asıp şehirdeki insanlardan poz vermelerini rica edebiliyor, binaları ağaçları gördüğü her şeyi çekiyor,  her çektiği fotoğrafı merakla bekleyen öğretmeni var diye çekme heyecanı hiç azalmıyor.
Belediye binasının fotoğrafını çok beğenmiş öğretmeni , google haritalara koymuşlar, google' da aratılınca ilk onun fotoğrafı çıkıyor. Aratıldığında birinci çıkan  bina sokak fotoğrafları çekmeye başladı.
İkinci seçmeli dersi tarih. Tarih dersini ikiye ayırmışlar İngiliz tarihi ile güncel tarih. En çok bu derste şaşırdığı şeyler oluyormuş. Öğretmen  siz olsaydınız ne yapardınız diye tarihi olayları sınıfa göre şekillendiriyormuş, çok gülüyor çok tartışıyorlarmış. Güncel tarihte ise İngiltere seçimleri partiler politikaları, iran, amerika , gazetelerde o gün ne çıkmış ise  onu tartışıyorlarmış.

Bu hafta spor öğretmeni derse spor gazetesi getirmiş, herkese inceletmiş. Gazetede kaç tane kadın sporcu gördüklerini sormuş, toplu halde konuşmuşlar. Herkes önümüzdeki haftaya kadar yazı hazırlasın  demiş;  spor gazetelerinde kadına neden az yer veriliyor ? Yine şaşırmış , spor dersinde yazı yazacakları için.





5 yorum:

  1. Ayşe o çocuk buraya döner mi?dönerse okullara adapte olabilir mi? olmaz olmasınlar ağır basıyor.İmkan varsa kal(s)ın orda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de gönlümden geçen böyle ama bakalım kısmetinde neler var yunusun

      Sil
  2. ay şahane sistemmiş, ilk bölümlerde gözlerimden sular damlarken şimdi ağzımdan sular damlıyor, ben de ortaokul okumak istiyorum ingilterede. ayrıca o insanlardan izin isteyip resim çekme işi öyle zor ki, geçen gün biz yapmaya çalıştık bir arkadaşımla. bravo yunus'a.

    YanıtlaSil
  3. Bence de yunus için kalın orada

    YanıtlaSil
  4. Yazık bizim çocuklara...
    Bu çok büyük bir sistemin bir parçası sadece eğitim...

    YanıtlaSil