29 Kasım 2017 Çarşamba

Kitap okudukça


Ona kitap okumak hakkında bir şeyler yazmak istedim ama yararlı olacağını sanmıyorum. Yaz tatillerinde köyde dişlerimi fırçalamak istemezdim, köydeki çocukların hiç biri fırçalamıyordu, dedem dişsiz ağzını açardı,  fırçalamazsan, benim gibi olursun derdi. Dişlerimin vücudumun bir parçası olduğunu hissettiğim bir zamanımda  alışkanlık haline getirdim fırçalamayı, dedemin örnek olmak isteyişi etkili olamamıştı.
 Oğluma okumazsan şöyle olursun, okursan böyle olursun demeyi dedemin ağzını açışına benzetiyorum. Merak etmedikçe, sormadıkça kitaplar hakkında konuşmak istemiyorum...
En çok hikaye kitaplarını sevdiğimi ,  hediye olarak hikaye kitabı aldığında annesinin çok mutlu olacağını bilir. Neden çok sevindiğimi düşünmüş müdür? Onun  iyi bir okur olmasını neden istediğimi düşünmüş müdür?
Vakti geldiğinde ona söylemek istediğim şeyleri not almak istedim...

*Kitap okuyarak başarabileceğin şeylerin başında; kendin olabilmek geliyor. Tüm çevren tek bir renk ile boyanmış olabilir, seni de  kendi renklerine boyamak isteyeceklerdir, ancak kitap okuyarak karşı çıkabilirsin..

*Kendi rengin ile farklı durabilme cesaretini, sabrını ancak kitap okuyarak kazanabilirsin.

* Kitap  , gerçek bir arkadaşın yerini tutamaz ama gerçek arkadaşı  kitap okuyarak ayırt edebilirsin...

*Yanlışa karşı, kitap okuyarak direnebilirsin, doğruların kitap okudukça sağlamlaşır.

*Kitap okudukça olgunlaşırsın, her şeyin değerini tartabilme özgürlüğüne kavuşursun...

* Kitap okudukça kendini bulma serüveninin hiç bitemeyeceğini anlarsın...

* Bir yetimi, bir hastayı, bir cüceyi, bir kendini beğenmişi, bir böceği, bir ülkeyi, bir nehri  , bir sihri, okuduğun için hissedebilirsin.

* Başka hayatlar içinde kendi hayatını ararsın, okurken mutlu olur, mutsuz olursun, sıkılır, bunalırsın...

* Değişime açık olursun, değiştiremeyecekleri kadar kapalı olabilirsin...

* Kitap okuyarak kendine ait olursun

*Kitap okuyarak kendini bilirsin

* Kitap okursan hayallerin olur

* Kitap okudukça yaşarsın

*Okudukça kendi hikayeni yazabilirsin

*Kitap okudukça çoğalırsın

*Kitap okudukça daha çok  sevebilmeye  hoş görebilmeye sahip olabilirsin

* Kitap okudukça anlarsın, anlaşılır kılarsın.

* Kitap okuyarak seçersin, her şeyi kabul etmezsin

* Kitap okumak ile bir şey olunmaz, ne kadar çok okursan  o kadar büyümezsin.

* Kitap okudukça küçülürsün.

*Kitap okudukça dünyan büyür.

*Kitap okudukça  evrende soluk bir mavi nokta olan dünyanın küçüklüğünü görürsün.

 *Kitap okudukça zenginleşirsin, okudukça fakirliğini görürsün

* Kitap okudukça yalnızlaşırsın.

* Kitap okudukça gerçek olanı ararsın.


Madde madde , alt alta ne kadar soğuk durdular.


 O kadar çok ki , en önemli madde ise bütün bunları ancak kitap okumayı alışkanlık haline getirdiğinde okumadan duramadığında anlayabileceği, hissedebileceği...O zaman gelinceye kadar hiç bir anlam ifade etmeyecektir...Bir gün gelecek kendi maddelerini açıklayacak, maddeleri çoğaltacak, başını kucağıma alıp, saçlarını okşayarak kendi maddelerimi açıklayacağım...
Bu maddeler benim okurken hissettiklerimdi, bir de son bir şey eklemek istiyorum, dün izlediğim bir filmde idealist kendini bilen bir öğretmen, öğrencilerine söylüyordu;

"...Her gün 24 saat, hayatımız boyunca, bazı güçler, ölene dek bizi aptallaştırmak için sürekli çalışacak, bu yüzden kendimizi savunmak ve bu saçmalığı beynimize sokma girişimleriyle mücadele etmek için hayal gücümüzü canlandıracak, vicdanımızı ve inanç sistemimizi geliştirecek tarzda okumayı öğrenmeliyiz. Zihnimizi savunmak ve korumak için okuma alışkanlığı kazanmalıyız."( Detachment)


12 yorum:

  1. Hiç soğuk gelmedi maddelerin, herbirini anlayarak sindirerek okudum, eline sağlık arkadaşım :) Umarım Y...'da annesi gibi okumayı sevecek :)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Ayşe Hanım 23 yıldır memur olarak çalışan ama kalabalıklar içinde yalnız hisseden, kitap okumayı ekmek gibi su gibi gören bir faniyim.Kızılderili olsam adımı yalnız ağaç koyardım diyeyim siz anlayın.Yazılarınız çok güzel her sabah işe başlamadan blogunuza uğruyorum bir bardak çay eşliğinde.Üzülmeyin çalışsanız da insanların hissettirdiği yalnızlık hissi kaybolmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili yalnız ağaç;
      Sabah çayınıza yetişmek istedim , aynı yerde aynı odada yan masanızda çalışan iş arkadaşınız olabilirdim, o zaman benimle çay içmek ister miydiniz bilemiyorum...istemezdiniz, yirmiüç yıl yan yana bütün gün oturmuş olsak bile ...yazılar, okumak her zaman daha iyidir, çay içerken...Teşekkür ederim yalnız ağaç..

      Sil
  3. Ben çok sevmeme rağmen benim çocuklarımda hiç sevmedi kitap okumayı.Bazen hevesleniyorlar, bir iki tane okuyorlar, sonra yine bırakıyorlar peşini.Zorlamadım zorlamayı da düşünmüyorum.İstedikleri, sevdikleri zaman okusunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünüyorum sevgili Mehtap, zorlamak istek giderici oluyor çoğu zaman...

      Sil
  4. Çocukken ,ilde kitap okuma birincisi seçilen,ikinci seçilen kardeşinin kitaplarını da okumuş olan anne olarak oğlumun kitap sevgisinden duyduğum gurur anlatılamaz.Çünkü biliyorum ki kitap evrenin anahtarıdır.Üzüntünüzü de anlıyorum.Naçizane tavsiyem, ilgilendiği alanlarda, çizimli,karikatür tarzında Saftrik Serisi gibi renkli kitaplar ve Bilim Çocuk gibi aylık dergilere abonelik.Belki biraz hafif gelebilir sizin için ama önemli olan kitap sevgisini bir şekilde aşılayabilmek .
    Sevgiler, İLKNUR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili kitap okuma birinci İlknur:)) ne güzel bir birincilik bu, keşke benimde olsaydı böyle bir birinciliğim ...Oğlum roman hikaye okumayı bıraktı ama ansiklopedi , kronolojik tarih , arkeoloji gibi kitapları okuyor, annemlerdeki eski lourusları biritanikaları cilt cilt eve getirdim..

      Sil
    2. Teşekkür ederim :) )Oğlunuz zaten canlı bir kitapla yaşıyor,çok şanslı.Sizinkiyle kesinlikle yan yana bile anılamaz okuma konusundaki başarım.
      Okumayı özendirip sevdirmeye yönelik cılız bir çaba olan,pek de bilinmeyen Halk Kütüphanelerindeki bu hoş yarışmanın hala sürdüğünü geçenlerde rastlantıyla öğrendim.
      Tek öğünmeye layık bulduğum başarımdır:))İLKNUR

      Sil
  5. Ayşe'm, Yunus ansiklopedi, kronolojik tarih, arkeoloji gibi kitapları okuyorsa daha ne istiyorsun kiiii?

    YanıtlaSil
  6. Ayşecim herkes roman okumayı sevmez ki, oğluş hiç okumuyor değilmiş, ne istiyorsa onu okusun. Benim kardeşim liseye gidene kadar eline almamıştı kitap. Bir gün Üç Silahşörler'i okudu, o okuyuş :)

    YanıtlaSil
  7. Ben de kızıma sevdiremedim okumayı. Ama benim ona okumama bayılıyor. Ona aldığım kitapları hep ben okuyorum.

    YanıtlaSil