14 Aralık 2019 Cumartesi
İngiltere otobüsleri
Belediye otobüslerinin tek kapısı var, otobüse binerken şoför yüzünüze bakıp gülüyor, merhaba , iyi yolculuklar, diyor.
Otobüsten inerken , her yolcu şoföre dönerek teşekkür ediyor. Şoför, benim için zevkti, iyi günler dileyerek yolcuyu uğurluyor. Bu ritüeli tek tek her yolcunun her şoförün hiç istisnasız yaptığını görüyorum.
Yollar daracık, çoğunluk tek şerit, şu ana kadar hiç korna sesi duymadım, herkes birbirine öncelik verme yarışına girmiş gibi. Koskoca otobüs yolda trafik ışığı olmadığı halde kaldırımda bekleyen yayayı görünce duruyor, eliyle , buyurun geçin işareti yapıyor. Her araç gibi otobüsler de bisikletlinin, ardında yavaşlıyor, ardı sıra gidiyor.
İlk kez otobüse bindiğimizde gideceğimiz adresi bilmiyorduk, söyledik, şoföre. Şoför biraz ilerledikten sonra otobüsü durdurdu, kontağı kapattı. Harita çıkarıp aranmaya başladı. Sonra arkasını dönerek yolculara seslendi, bilmediğimiz o adresi söylüyordu...Yolcular düşündüler, birbirlerine sordular, içlerinden biri bildiğini söyledi, gideceğimiz adrese yakın oturuyormuş. Otobüsü tekrar çalıştırdı şoför, ineceğimiz durağa gelince özür diledi, yol güzergahında olmadığı için adresi bilemediğini ama bilen birine bizi emanet ettiğini söyledi, indik. Şoför kontağı kapatıp bizim adresi soruştururken hiç bir yolcu tepki vermedi, hiçbirinin acelesi yoktu, tüm otobüs her yolcu bizim adresi bulmaya çalışıyordu, biz ise mahçubiyetten kıpkırmızı olmuş olanları hayretle izliyorduk.
Yolcular inecekleri durakta butona basıyorlar, otobüs durakta durduktan sonra koltuklarından kalkıp, acelesiz kapıya doğru ilerleyip, şoföre dönüp, teşekkür edip , iniyorlar. Otobüslere binenlerin çoğunluğunu yaşlı ve engelliler oluşturuyor.
Otobüsler çok pahalı, binemiyoruz diye fazla üzülmüyorum,
durak sayısı fazla olan otobüsler buram buram sidik kokuyor, arka koltukları çoğunlukla ıslak, arkalarda oturmamaya, oturmadan önce koltuğa iyice bakmam gerektiği konusunda tecrübeli kişiler tarafından tembihlenmiştim.
Otobüs şoförlerinin çoğunluğu kadın. Fotoğraftaki kadın İngiltere'nin en genç otobüs şoförüymüş.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
İnanamadım. Güleryüz,nezaket,zerafet ve sidik... Nasıl bir çelişki bu? Vatanımı şimdi daha çok seviyorum.
YanıtlaSilBenim gelismis ulkelerde en kiskandigim bu sabir ve sukunet ve birbirinin hakkina saygi.Tabii bu durum gelismislerin kendi aralarinda ve kendi ulkeleri icinde.Yoksa gelismemis ulkelerin basina ordukleri coraplarin urunu refahin onlara bu huzuru sagladigini unutmus degilim.Ne de krizler gunluk istihkaklarindan feragat etmeye zorladiginda once yabancilardan baslamak uzere toplumun nasil cozuldugunu gormezden geliyor degilim.Ama geleceginden guvende olmak guzel bir sey, kimse en yakinindakini mutsuzlugunun sebebi olarak gorup acisini ondan cikarmiyor.
YanıtlaSil