Akşam okuldan eve geldiğinde , üç senedir oturduğumuz bu apartmanda üst katımızda tek başına yaşayan teyzenin torunu ile aynı sınıfta olduğunun yeni farkına varmış olmanın şaşkınlığındaydı.
- M. sınavlarda birinci olduğunun haberini babaannesine vermek istemiyor muydu ?
- Birinci olsaydım hemen babaannemi aramak isterdim.
- Torunu ile aynı mahallede oturan üst komşumuz, hiç mi birbirlerini özlemiyorlardı?
--Hangisi daha çok özlemiyordu? diye sorgulamaya başladığında artık pek uğrayamadığım kamelya aklıma geldi.
Sokağımızda bir kamelya var, sabahları daha çok yaşlıların oturduğu, ev işlerini bitiren ev hanımlarının öğleden sonra, akşam üstü ise çalışan hanımların da katıldığı kamelyada en çok konuşulan konunun kahramanları hep kayınvalidelerdir. Siyaset, ekonomi, din, beyazlatmayan deterjanlar, geçim derdi de konuşulur ,bu tür dertlere dair bir umut vardır ama kayınvalidenin düzeleceğine dair hiç kimsenin en küçük umudu yoktur. Bitmesi öngörülmeyen bu dert ile baş edebilmek için kamelya altı terapi gibidir. Eriyen yaşlı kemikleri güneş görsün diye banklardan hiç kalkmayan yaşlı teyzelerin de konusuydu rahmetli kayınvalideleri. Yaşları yüzyıla yaklaşan bu teyzeler kayınvalidelerinin öldüğünü kabul edememişler, her doğan güneşte yanı başlarına kayınvalidelerini de oturtuyorlardı. Evlerini temizlemiş, yemeklerini hazır etmiş ev hanımları kamelyaya gelince kayınvalide konusu daha bir canlanır çünkü hepsinin kayınvalidesi hayattadır, gelinlerine çektirecek daha zamanları vardır. Akşam üstü eve girmeden bir soluk almak için kamelyaya uğrayan çalışan hanımların da derdi vardır kayınvalidelerinden ama kendilerine yakıştıramazlar ulu orta konuşmayı, önce sessiz kalırlar sonra konuşulanlara hak verirler, tecrübe etmişliğin olgunluğu ile baş sallarlar, çalışan aydın bir kadın olaraktan kayınvalide konusunda aydınlık bir laf etmek içlerinden gelmez.
Üst katta tek başına yaşayan komşumuzun kayınvalidesi ise tüm korkunç kayınvalideleri sollamış, kamelyanın birincisi olduğunu biliyordum ama oğlum ile aynı sınıfta torunu olduğunu bilmiyordum.
Kamelyada sokağım kadınları ile oturup , herkesi dinlerken, benim de kamelyam benim de sokağım , buraya aitim diyordum …. Kayınvalide konusunda hep sessiz kalanlardandım, sessizliğimi derdimin büyüklüğüne verip gurbet ellerdeki bu komşularını bağırlarına basmışlardı. Bir gün gafil bir anımda kayınvalidemin beni ne çok sevdiğini söyleyivermişim. Kamelyanın tüm kadınları onlara ihanet etmişim gibi bana baktılar, o an yabancılaşıverdiğimin farkına vardım. Kayınvalide sevgisi beni kamelyanın derdi ile dertlenemeyen başka memleketin havasından suyundan yapmıştı.
(66. yaşını kutlayan öğrencileri ile)
Ev hanımı iken çocuklarını evlendirdikten ( ellisinden) sonra yapmak istediği şeyi yapmaya başlamış, dans öğrenmiş, sertifikalar almış, gönüllü olarak dans öğretmeye başlamış, spor salonu olmayan okulların öğrencilerine, huzur evlerine, Alzheimer hastalarına, zihin engellilere, işitme engellilere, ev hanımlarına, ulaşabildiği her yere her gününü doldurarak hiç durmadan dans ediyor, dans öğretiyor.
Dün, Dünya Kadınlar günü için hazırlıklarını bana da atmış, videoyu açtığımda, işini yaparken insanı nasıl bu kadar çok sevebildiğine her defasında şaşıyorum. İnsanları mutlu etme azmine şaşırıyorum. Yıllardır insanları mutlu etmek için hiç solmayan enerjisine şaşıyorum.
Babaannesinin uzak şehirde olup her istediğinde görememesini bir eksiklik olarak algılayıp üzülen oğluma
babaanne denildi mi aklına ne geliyor diye soruyorum ; " gülme ve enerji" geliyor diyerek gülmeye başlıyor.
Ben onun gibi olamam, her gün yaptıklarını aklıma getirdiğimde bile yoruluyorum ama taktir ediyorum,
Her anıldığında hep gülümseten bir babaanne olmak, değerli bir şey olmalı.
ömrüm olur da torunlarımı görebilirsem "gülümseten babanne" olmak istiyorum:)
YanıtlaSil😊bende severim kayinvalidemi
YanıtlaSilBabaannemiz işi çözmüş :)
YanıtlaSilsen de babanne olacaksın..Umarım harika yazılarını okuyan torunların seni de çok farklı anacaklardır.
YanıtlaSilKayınvaldeni tanımayı isterdim. Özendim gerçekten. Zaten biz insanların sorunu kendimize ait olmayı başaramamak. Dedikoduların, gelin kaynana hikayelerinin temelinde de bu yatar. Uğraşacak başka bir şeyleri olmayan insanlar pencere başında oturup gelene geçene sararlar. Bir çok konuda "Bizden geçti" demek yerine "Nasıl daha çok işe yarayabilirim" sorusuna cevap arasalar/arasak. Hayattan kopmak yerine hayata sımsıkı bağlansak. Sanırım kültür meselesi bu. Yine düşündürücü, üzerinde tartışılmaya değecek bir yazı olmuş bu Ayşe. Keyifle okudum. Sağol.
YanıtlaSil