Köyümün hayvanlarının bakışları bir başkadır. Bakışları bu köye özgüdür.
Bakışlarında öyle bir farklılık vardır ki, göz göze gelindiğinde kezzap gibi eritir insan yüreğini.
İnsandan korkarlar, yanaşmazlar, elini kaldırsan taş atacak sanır başlarını eğer , kaçarlar.
Bahçemde çalışırken uzaktan beri de olsa beni izlemelerine şaşıyorum.
Bahçemde en çok yılan var. Gölde yüzen, siyah ince uzun yılanların artık benden korkmadıklarını sanıyorum. Yüzüp yüzüp gelip yanımda güneşleniyorlar.
( güneşlenen bir yılan:)Sonbahar gelince tosbağalar, köstüler , yaban kazları, cırcır böcükleri, eşek arıları, artık görünmez oldular.
Bazı akşamları bir gulugız ( baykuş) geliyor, artık çırılçıplak kalmış incir ağacına konuyor. Hep aynı gulugız, kendinden başkası yok, tok bir ses ile yalnızlığını mı karanlığa anlatıyor, bilemiyorum. Ama köyde kimse onu sevmiyor , gulugız gelmiş diye irkiliyorlar, uğursuzluğu def etmek istiyorlar.
Çatık kaşlı kediler ile cins cins köpekleri de her gün bahçemde görüyorum.
Beni izleyen iri bir karabaşı tanıyorum, tepeye çıktığım bir günde görmüştüm ilkin.
Bahçedeki ekili yerimde garip ayak izlerinin nedenini sorduğumda fındık yiyen( domuz) inmiş dediler. Duvarlarındaki tüfeklere baktılar. Domuzlar gerçekten fındık mı yer , domuzlar ne yer diye internetten baktım. Bu köyün hayvanları iyi bilirler, köylünün tarlası çok kıymetlidir, tarlaya, ekili yere girenlere müsamaha yoktur.Topladığım mutfak artıkları ile tepeye çıktım, domuzlar yesin, aşağıya inmesinlerdi . İşte o gün bu karabaşı gördüm, aslan gibi oturmuş zirveden bakınıyordu. Beni görünce kaçmadı. İyice uzaklaştığımdan emin olunca domuzlar için olan sebze meyve artıklarını yedi.
Köpeklerin açlığını görmek istemiyorum, artık dayanamıyorum. Açlıklarına karşı bencilce gözlerimi kapatıp uzaklaşıveriyorum. Bahçeme kaçıyorum.
Bu bahçe tüm hayvanların.
Bahçemdeki tüm canlıların karnı tok olsun. Arılar, yılanlar, köstüler, kediler köpekler , gulugızı, kuşlar, tosbağalar, domuzlar hepsinin karnı bu bahçede tok olsun.
Bahçemin gevşek olan çitlerinden içeri atlayıp beni uzaktan izliyor. Bir dolu köpek bahçeye giriyor, her akşam kara kazanda yaptığım yallarını yiyip gidiyorlar, hiç biri bunun gibi uzun uzun oturup bana bakmıyor.
Baktığımı hissettiğinde gözlerini benden kaçırırken
Benden başkasını gördüğünde ok gibi fırlayıp bahçeden kaçıyor.
Benden de kaçsın istiyorum, kazmamın sapını göstersem, uzak dursun benden diye bağırsam.
ne güzel bir bahçeniz var çok şanslısınız ...kucak dolusu sevgiler ve iyi seneler diliyorum...
YanıtlaSilTeşekkür ederim, ben de iyi seneler diliyorum.
Silsevgilerimle
Ama niye? O sizi coktan sahiplenmis bile:)
YanıtlaSilKöyde, bizim buralarda köpek ile bağ kurmak çok acı veriyor, çok tecrübe ettim, bloğumun adını çektiğim köpek acısı ile değiştirdim, bir köpeğin ardından yazılarımı sildim...
SilSevgilerimle
Anladigim kadari ile dondunuz.Her sey gonlunuzce olsun.Ne ilginc yerel adlari var hayvanlarin.Gulukiz ozellikle ilginc.Babaannem onu severdi.Evin damina konunca cocuklardan haber aldigini soylerdi telefonun olmadigi zamanlarda.
YanıtlaSilBu yerel adları her gün duymama rağmen farkına varamadığımı bilincinde olamadığımı anlıyorum, örneğin geçen gün yengem elinde bir torba dolusu "çükündür yaprağı" getirdim sana dedi.
Silşekerpancarına çükündür diyormuşuz:)
Ayşecim bu köy nerede, ne güzel bir köy burası, göl kenarında. Manzaralı bahçeler. Böyle gğzel bir yerde bahçen olduğu için çok şanslısın. Ama İngiltereden geldikten sonra neden direkt köye geldinğz. Çorumda blr eviniz vardı yanlış hatırlamıyorsam. Oraya dönmeyecek misiniz? Oğlun ne yapıyor bu arada, Srtık ondan, annenden, eşinden hiç kimseden bahsetmiyorsun artık. Sadece bahçe , toprak ve hayvanlar. Sanki blrilerine kırgınsın da bu yüzden kendini işe vermiş giblsin. İngiltereden döndükten sonra neler oldu , merak ediyoruz.
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuz için, henüz kendime gelemedim, nerdeyim ne yapıyorum ben de bilmiyorum, en kısa zamanda yazmaya çalışacağım tüm sorduklarınızı şimdi yazmak bana çok zor geliyor, zaman kolaylaştıracak diye umuyorum.
SilTekrar çok teşekkür ederim. sevgilerimle