16 Mayıs 2018 Çarşamba

Vejetaryen mi oldum?

Köyümdeyim, köylü akrabalarım ile yer sofrasına bağdaş kurmuşuz, sofradaki tabaklardan en çok kavurmaya kaşık gidiyor, köy ekmeği ile yeşil soğanı dürüm yapan bana kızıyorlar," kavurmaya da uzan!".
Uzanamıyorum. Et yiyemediğimi bilsinler istemiyorum. Sessizce, kendimce, saygısızlık yapmaktan korkarak, midem almıyor, alerji yapıyor, hasta yapıyor diye geçiştiriyorken bile et yemeyenlere karşı savaşa gider gibi bir tavır alıyor, eti kutsuyor, et yemeyeni kutsalına küfür etmiş sayıyorlar. Et yenmez mi, Müslüman değil misin, sosyetik misin, aptal mısın, hasta mı olmak istiyorsun, ne biçim annesin, bencilsin, aklını başına topla diye uyaranlar ile dalga geçip küçük görenler , bitkilerin de canı var  , et yemiyorsa tavuk yesin diye alay edenler...

Et yiyemememin sorumlusu ilk başta en başta bizim köylülerdi. Hayvanlarına küfür ederler,  döverler, eziyet ederler, havasız karanlık pis  ahırlar içine hapsederler.
 Köy yollarında hep aynı trafik, traktörlerin arkasına bağlanmış hayvanlar, boyunlarından bir ip ile, traktör arkasından sürüklenmeleri hiç kimseyi rahatsız etmez geneli bunu yapar. Köyümüzde doğal beslenen hayvan kalmadı, otlak kalmadı, tarlama  mal girdi diye her sene büyük kavgalar çıkıyor,  hayvanlar gün yüzü görmeden ahırlarda hazır yem ile besleniyor.


Sofradan biri , "bu vejetaryen olmuş dede" diyor.  Dede gözlerini açıyor," ne olmuş , deterjan mı olmuş! " Yeni yeni icatlara kapılıyorlar, ahlakımızı kültürümüzü bozuyorlar! "Hiç bir şey olamadı ne yapsın vejetaryen oldu" "Nerden kaptı bu illeti?"

Bir yerden kapmadım,   vejetaryen nasıl yazılır, ne yer ne içer kimlerle konuşur, nerede bulunurlar bilmiyorum, hiç vejetaryen görmedim, neye benzerler nasıl giyinirler bilmiyorum. Ben köylüyüm, et yiyemiyorum, vejetaryen mi oldum?
Ekmek arası yeşil soğanım ile  her kafadan çıkan kınamaları afiyetle yiyerek sofradan kalkıyorum.



Hollanda'da yaşayan sevgili arkadaşım, Hollanda da olsam artık et yemiyorum, vejetaryen olmuşum.



(Köyümüzün oraya geçenlerde bir gemi  geldi, gemilere sıkıştırılan haftalarca kendi pisliği içinde tutulan bu hayvanların eziyeti bitsin diye et yiyemediğim için mi vejetaryen oldum?
https://www.samsunhaber.com/samsun-haber/samsun-u-hayvan-kokusu-sardi-h33844.html

Bu da başka bir gemi

http://acikradyo.com.tr/yesil-bulten/nada-gemisinin-getirdikleri-insanlik-vahseti-desteklemek-istiyor-mu

http://acikradyo.com.tr/vegan-saglik/iklim-krizi-ve-vegan-beslenme)

8 yorum:

  1. Bazıları doğuştan vejeteryan bence. Ne yapsan sevmiyorlar eti. Bazıları ise bir ömür eti çok ama çok seviyorlar. Et deyince aklıma, Kurban kesildikten sonra eve yayılan her tarafı saran et kokusu ve pişen etten bir lokmacık olsun yiyelim diye annemin beni ve diğer kardeşlerimi kenara köşeye sıkıştırıp, burnumuzu kısıp kaşıkla ağzımıza et sokuşturmaya çalışması geliyor :))) Şimdi gülüyorum ama o zamanlar nasıl korkardım et verecek annem diye...Sonsuz hak veriyorum sana Ayşecim :)

    YanıtlaSil
  2. Bizim buralara da geldi o gemilerden. Kokudan boğuluyoruz.

    Görseller fena. Bunu bu hayvanlara yapanlar, Allahınızdan bulun.

    YanıtlaSil
  3. Yargilarimiz bitince dunyanin harika bir yer oldugunu herkes gorecek :)

    YanıtlaSil
  4. senin yazını okurken, içeride eşimin kendisine öğle yemeği için hazırladığı köfte kokusu geliyor. midem kalktı.

    ben de et kaşıklayamayanlardanım. ne kadar zor olduğunu biliyorum. köy de olsa şehir de olsa, et yemediğin için linç edilirsin :D yeşil soğan-dürüm iyidir. yanına domates-zeytin olsaydı, öte güzel olurdu.

    ben kendime henüz vejeteryan gibi etiketler konduramıyorum çünkü hala tükettiğim bazı hayvansal ürünler var. ileride nolur bilmiyorum. aşırı tiksinmeye doğru gidiyorum fakat.

    YanıtlaSil
  5. Peki, bütün bunları bile bile et yemeğe devam eden benim gibi insanlar için, vejeteryanlar ne düşünüyor? Acaba ben çok mu vahşi ve gaddarım? Bu konuda kendimi sorgulamalı mıyım?
    Vegeteryanları kınamayı filan hiç düşünmedim. Ama, ben neden et yiyorum diye de sormadım. Bunun için kendimi suçlu hissetmeli miyim?
    Ayşe, ne yaptın ya! Kafam çok karıştı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etin her türlüsünü soframızda gören bir aileyiz, eşim Urfalı ve ailesi dönerci, her öğün et yemek mecburi iken hayvanlara yapılan bu eziyet iştahımı kaçırdı, protein almasam da olur. sonra iklimi de kötü etkiliyor, bu şekilde giderse oğlumun geleceğinden suyunu havasını çalmak gibi gelmeye başladı et yemek...
      vejetaryenler et yiyenlere kötü gözle bakmıyorlardır düşünüyorum, hiç vejetaryen görmedim ama hisli insanlar olsa gerek, iklimi doğayı hayvanı düşünerek nefsini feda eden biri iyi biridir diye düşünüyorum. Umarım sorgulayıcı bir yazı olmamıştır, et yiyenlere saygısızlık yapmaktan korkarak yazdım...

      Sil
  6. Earthlings belgeselini izlemeni hic onermem o zaman:) benim gibi vegan olursun sonra. 8 senedir vejeteryan 5 senedir veganim. Yumurta ve sut urunleri de ayri bir zulüm. Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Ayşe,
    Uzun zamandır uğramıyorum biliyorsun. Açtım ve merak ettiğim birkaç kişinin sayfasını ziyaret ettim kiiii, bu yazı :) Ben şuna inanıyorum, tabağındaki etle, çiftliklerde ve mezbahalarda işkence gören hayvan arasında bağ kurulabildiği an insan buna dahil olmayı reddediyor. Ve gördükçe, sektörün acımasızlığını izledikçe, saklananları öğrendikçe tavrın daha da netleşiyor. Eski yazılarını da okumaya geleceğim ama bu yazın beni çok mutlu etti.

    YanıtlaSil