23 Eylül 2014 Salı

Kış hazırlığı yapan kaldı mı?











 
Ebru Gündeş'in kış hazırlığı için dört yüz bin liralık alışveriş haberini okuyunca,
kendi kış hazırlığım aklıma geldi,
içime bir hüzün çöküverdi...
Annem, kuzine üstünde kara kazan içinde fokur fokur kaynayan şeftali reçelinin kokusunu almış eşek ve bal arıları arasında kışa hazırlık reçel yapıyor,bir yandan arıları kovalarken bir yandan da söyleniyor;" bizim gibi kışa hazırlık yapan kaldı mı?" Babam salça için domates topluyor,reçel için şeftali ,erik,elma ,bir de kızılcık var,kızılcığın reçeli iyi olmadı ama kızılcığın şurubu çok iyi oluyor,soğuk kış gecelerinde insanın içini ısıtıyor.Domates salçasını tavalara koyup dama çıkardım,güneşte kuruyunca kışın hiç küflenmiyor . Oğlum, fasulye turşusu diye tutturunca bir bidon dolusu fasulye turşusu kurduk,salatalıklarımızın en küçüğü, ön kol kemiğim uzunluğunda olsa da turşusunu kurmaya engel olamadı.Makarna kestik,bu sene bir ilk yapalım dedik makarnaya domates suyu kattık,kırmızı makarnaları yine dama ben çıkardım.Makarna keserken çorbalıkta kestik,kare kare,
küçük küçük...Konserve yaptık,fasulye,dometes,bakla, hepsinin kapağını babam sıktı.
Bu sene pirinç yerine bulgur aldım.
Elma sirkesine hakiki bal kattık,bal katıldığını bilmiyorduk, babama biri söylemiş bakalım nasıl olacak.Babam
yirmi bidon sirke doldurmuş,elmalar ilaçsız olduğundan kabuklarını soymamış,öyle güzel öyle intizamlı dilimlere ayırmış ki ,gözlerim yaşardı,annem kızdı;"yirmi bidon sirkeyi ne yapacağız?".
Reçelin başına üşüşen arılardan kurtulmak için babam ot yakıyor,dumanı gözlerimi yakıyor,annem söyleniyor" kış hazırlığı yapan kaldı mı?"...Köyümüzden İstanbul'a doğru ayrılırken küçük arabamızın bagajı kışlıklarla doluydu,en çok elma sirkesi bidonlarını aldım.
 Bugün,İstanbul da havalar kapalı,kış geldi zannettim,turşu bidonunu açtım,yanına bulgur pilavı yaptım,
tatlı niyetine şeftali reçelini tabağa koyarken kavanozdan bal arısı çıktı, kaşığın ucu ile arıyı reçelden ayırdım...
 
 
 

23 yorum:

  1. Kış hazırlığım kavanoz domates yapmaktan ibaret :) Geçen sene barbunya, kırmızı biber falan da koymuştum buzluğa. Benim de bahçem, toprağım olsa sizinki kadar büyütürdüm işi heralde :)
    Ebru Gündeş'e ise diyecek söz bulamıyorum, iç huzuruyla yiyor mu acaba, diye düşünüyorum. 400 bin yaaa, 400.000.000. Ebru için bir mağazadan yapılan kışlık kıyafet alışverişi, kimilerininse hayatı boyunca göremeyeceği para miktarı.
    Biliyor musun Ayşe, bazı insanların başına kötü şeyler geldiğinde, kavanozdan çıkan arıya üzüldüğüm kadar üzülmüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kavanozdan çıkan arı ile çok hislendim,arı annemi babamı görmüş,bizim köylüydü...teşekkür ederim sevgili kitapsız kedi...

      Sil
    2. Bak 400 bini doğru yazmayı bile becerememişim Ayşe :D Düşün artık :))) Düzeltiyorum: 400.000 böyle yazılır :D

      Sil
    3. çok güldüm,bir de mali müşavir olacağım hiç dikkatimi çekmemiş..

      Sil
  2. ilk kez bu yıl tek başıma domates konservesi yaptım. Kocama dokundurtmadım bile onlar benim bebeklerim:) korkarım yedirmeyeceğim kimseye:)) kışlık hazırlığı kadar zevk aldığım başka bir şey yok. Ama tam da seninkine özeniyorum gündeşin haberini okudum , aman yarabbi... allah ıslah etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Domates konservesini tek başıma yapamazdım,tebrik ederim sizi..

      Sil
  3. çok severim kış hazırlığı yapmayı, kendi ellerimle, kendi emeğimle hazırlık yapmayı, kışın ben yaptım deyip gönül rahatlığı ile yemeği, hiç bir şey almıyorum kışın, salça, turşu, kurutma, dondurucuya konulan sebze, reçel hepsi el emeğim, benim yetemediğim yerde anamın güzel elleri var, afiyet olsun Allah ağız tadı ile yemek nasip etsin, sevgiler elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sevgili Elif,kurutma konusunda bilgi açığım var,neleri kurutuyorsun?

      Sil
    2. ayşecim , biber, dolmalık biber, dolmalık patlıcan, yemeklik patlıcan, fasülye, kabak, kuruttuğum sebzeler arasında, yaz ve kış hep aynı şeyleri yemektense, bazen kışın bunlarla yemek yapıyorum,sevgiler elif

      Sil
  4. Ne o kadinin yerinde olmak, ne o kadar paranin sahibi olmak.. Hic imrenmedim desem? Ama annenizin babanizin emeklerine, guzellige icim gitti . Ellerine saglik ikisinin de. Ne mutlu size! Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  5. Daha bugün işten ksytarıp konserve domates yaptım. Bizim köyde yapılır hep, bize de gelir mutlaka bir şeyler ; )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel,bu arada kızlarını çok çok öpüyorum:))

      Sil
  6. Bağ bahçe olmasa da annem her yıl yapar pazardan alınanlarla turşu, reçel, dondurucuya sebzeler, salça. Mutlaka tarhana ve kesme makarna. Çoğunlukla bize de düşer ben de bu yıl az da olsa kendi başıma yaptım annemden her ayrıntıyı öğrenmeliyim daha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış hazırlıkları ile merağım çok, tek başıma salça yapabilirim ama konserve yapamam..Annenden öğrendiğin ayrıntıları paylaşsan ne güzel olurdu...

      Sil
  7. Kendim yapamasam da, gittigim yerlerden salca, tarhana vs alirim. Evde erzak oldugunu bilmek guvende hissettiriyor.

    YanıtlaSil
  8. Gidemediğim yerlerin kışlık hazırlıklarını merak ediyorum örneğin urfa,antep biber salçasını tatmıştım,nasıl yapıyorlar diye bilene sorasım,yapasım var..
    bloğunda arıyorum doğuda nerelere gittin diye..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğu'da çok yere gittim de, kış hazırlığı olarak, ineklere yem ve insanlara tarhana yapılırken gördüm. Sen de onları bulmuşsundur zaten.

      Sil
  9. Ayşe insanın kendi eli/emeğiyle yaptığından daha kıymetli ne olabilir? Bahçenizin şeftali ve domatesleri ne kadar güzeller, afiyet bal şeker olsun. Bir de ailecek hazırlanmış, emek edilmiş, bunlar paha biçilemez yaşanmışlıklar. Fasülye turşusunu ve ev makarnasını çok severim. Allah huzur, sağlıkla yemeyi nasip etsin. Benim de şimdi aklımda kahvaltılık acıka yapmak var ;))

    YanıtlaSil
  10. Bunları okuması bile hoşuma gitti ne güzel! Bulgur pilavı, turşu,reçel harika keşke komşunuz olsaydım ben de gelirdim...
    Ben de biber salçası, konseve domates ve salamura yaprak yaptım. Sıra turşuda ama bayramdan sonra...
    Ayşe

    YanıtlaSil
  11. yapmaz olur muyuz tabii ki yaptık :)
    http://mineoskay.blogspot.com.tr/2013/10/ks-hazrlklar.html

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, büyük bir zevkle yaparım kış hazırlığını, bu sene küçük bebeğim var belki yapamam demiştim ama domates konservesi, salça, dondurucuya sebze, erik-kızılcık suyu yaptım bile :) Renkli makarna yapmak benim de aklımdan geçiyor, bakalım...Afiyetle yersiniz inşallah...

    YanıtlaSil
  13. Bu ne tatlı bir anlatı :)

    YanıtlaSil
  14. Şimdi kış ortasında yazınızı okuyunca nasıl da özledim yazı ve bütün o kışlık hazırlık koşturmasını. Kışı beklemekte güzel, yazın bütün kokularını lezzetlerini kışa saklama telaşı da... Bahçenizin bereketi bol olsun, umarım reçel kazanınız hep kaynar.

    YanıtlaSil