8 Mayıs 2013 Çarşamba

AÇ GEZEGEN - DÜNYA NE YİYOR

Peter Menzel adlı ABD'li bir fotoğraf sanatçısı 23 ülkede ki 30 orta gelirli aileyi ziyaret ederek 1 hafta içinde ne kadar mutfak masrafı yaptığını araştırmış.Bu araştırmasını The Hungry Planet adlı kitabında yayınlamış.
Hürriyet gazetesinin haberini her fotoğrafı kopyala yapıştır yaparak (canımı yedi bu  bilgisayar hiç bir komutumu önemsemiyor,önemsediğini de kaplumbağa hızıyla yapıyor) gösteriyorum...

Türkiye'den Çelik ailesi,haftalık mutfak masrafı 260 lira.



ABD ,Revis ailesi 616 lira.


Almanya,Melander ailesi 896 lira( en çok bu aile harcıyor)


Avustralya Brown ailesi,677 lira
Bhutan,Namgay ailesi,103 lira

Çad Aboubakar ailesi,8,9 lira

Çin,Dong ailesi 277 lira

Ekvator,Ayme ailesi,56 lira

Guatemala Mendoza ailesi,134 lira

Hindistan ,vejeteryan Patkars ailesi,70 lira

İngiltere 155 dolar(Hürriyet bu rakamı  karıştırmış olabilir,arkada şampanya,karides,pizzalar köpek için mama var)


Japonya 560 lira,

Kanada Melenson ailesi,616

Mali, Natomos ailesi ,44 lira...
Meksika,Caleses ailesi,322 lira.
(Daha göstermek istediğim aile vardı ama bu kadarı bile 3 saatimi aldı)

Dün bu haberi okuyunca , haftalık yemek masrafımı hesaplamak için hayalimden bir masa kurdum
her hafta ne alıyoruzu düşündüm...Ana malzemeleri (un,prinç,el yapımı salçam, el yapımı kesme makarnam,
pekmez,bal,tereyağı,peynir,ceviz,fındık,et) yazın köyümüzden getirdiğimizden market harcamamız çok olmuyor.
Kola,meyve suyu,gazlı içecekler,ile cips hiç evimize girmedi,salam sosis,sucuk masrafımızda yok,pastane ürünleri ile bisküvi,çikolatayı çok nadir ,ayda bir belki aldığımızdan onları da masrafa sokmuyorum,mevsimin sebzesi ile meyvesi ve halk ekmeğin ekmeği ile günlük şişe süt  ve bir damcana su, şimdi hatırladıklarım.Dışarıdan sipariş ile yemek de yemediğimize göre bizim  haftalık mutfak masrafımız Mali ile Hindistan arası bir şey tutacağını sanıyorum...Sizin her hafta vücudunuza mutlaka soktuğunuz şeyler neler?
 Hepsi mutlak gerekli dediğiniz kaç çeşit yiyecek,içeceği böyle bir masada sergilerdiniz?

8 yorum:

  1. ilginç bir çalışmaymış belki az az alınca farkına varmıyoruz ama opluca bir hesap yapmak gerek heralde, farklı kültür farklı yemek masrafları demekk ki..Elif

    YanıtlaSil
  2. çok ilgimi çekti benim bu çalışma, sanırım benim masaya koyacağım şeyler kanada ailesine benziyor. ağırlıklı olarak süt, yumurta, yoğurt, et grubu, meyve vb. ben de dondurucuya kışlık atarım epeyce bir şey. ambalajlı ürün almamaya çalışıyoruz, cips de almayız... ben de merak ettim haftalık mutfak masrafımızı, aslında market fişlerini 1 ay biriktirip hesaplayabiliriz :)

    YanıtlaSil
  3. Bence masraftan ote o masada sergilenecek kadar rutinlesmis tuketimler ilginc. Benim tek kisilik sepetimde mutlaka makarna,bulgur, maydonoz, yesil sogan, buraz tavuk balik ve kirmizi et, domates, fume somon, yogurt, yumurta, ekmek, recel/bal/cikolata bolca da meyve (muz, portakal, elma, cilek, kivi) olurdu. Haftalik masraf tl cinsinden 100 lira.

    YanıtlaSil
  4. dünyayı bilmem ama biz aç geziyormuşuz bu rakamlara bakınca aç değiliz açıkta değiliz ama bu ailelerden büyük kısmı dünyaları yiyor gibi

    YanıtlaSil
  5. Bu araştırmayı çok sevdim. Biz de yarı türk yarı alman aile olarak en çok süt, yoğurt, yumurta, kocama et, bana balık ve bolca sebze ve mevye alıyoruz her hafta. Gazlı içecek ve aburcubur biz de almıyoruz. Pilav makarna da çok nadir, ekmek sadece haftasonları. Bazen her hafta aynı şeyleri alıp yediğimizi düşünüyorum, anca mevsim değiştikçe bazı ana sebze ve meyveler değişiyor. Biraz monotonuz biz yemek konusunda..

    YanıtlaSil
  6. Ben de okumuştum haberi Ekvator ve Çad da ki ailelerin yiyeceklerinin ambalajı bile yok çuvalla tahıl ve bir kaç çeşit meyve. Lüks mü, zenginlik mi yoksa mideye zulum mü bizim halimiz bilemedim Zeynep

    YanıtlaSil
  7. Bu araştırmada Türkiye neden yok biz ne kadar tüketiyoruz acaba merak etmedim değil?

    YanıtlaSil