14 Mart 2013 Perşembe

Çiğköfte ile Yumurtalı çiğköfte yapımı

Hayat,mutlu mesut yolcuları ile düdüğünü çala çala yoluna devam tren .ben trene binmekte isteksiz yolcu olduğum zamanlar,dünya rengini yitirmiş iken ,karanlıktan kurtulmak için aklıma hep çiğköfte yapmak gelir.

Çiğköfte yapmak rahatlatır beni.Mutlu eder.

Tarif edemediğim ama yapabildiğim bir şeydir çiğköfte.Yaparken nasıl mutlu mesut olduğumu yazmak istedim,her hafta yaptığımdan olsa gerek ben her hafta mutlaka hayata küserim,onun şen şakrak trenine binmemekte ısrar ederim,ama yolda kalan yolcu olur mu,mutlak bu yol gidilecek ,işte çiğköfte hemen yetişir.
Beni kollarına alıp  uygun bir vagona yerleştirir çok gürültülü olmasını,pencere kenarı olsunu gözeterek.

Her şey göz kararı ile,çimdik ve avuç ile yapılır çiğköftem.

Kaç kişilik olcaksa o kadar avuçlarım ince bulguru kocaman tepsimin bir köşesine tepeleme koyarım.(Keşke çok avuçlasam bulguru ,dostlar,arkadaşlar da olsa diye iç geçirerek)

Kaynamış suyu bulgurun üzerini örtecek kadar dökerim. (bu işin kolayı ama iyi sonuç verir) Bir çimdik tuzu
sonrasında gerekip gerekmediğini gözeterek bulgara koyarım.

En zor olan bulguru biraz yumuşamaya bırakmışken bir demet maydanoz,bir bağ yeşil soğan ile biraz taze naneyi iyice yıkayıp ince ince doğramak.

Salçayı kavonozundan dolayı avuçlayamazsam kaşıkla ölçüyü tutturmaya çalışırım,sekiz dokuz yemek kaşığı
üç dört avuç hesabına uyduysa tamamdır.Tepsinin bir köşesine koyulur.

Nerdeyse bulgur kadar Urfanın acı pul biberini tepsinin boş bir yerine dökerim ,kaç avuç bulgur o kadar pul biber...

İşte en güzel bölüm geliyor...

Bulguru ,bir köşeden salça bir köşeden pul biber alarak yoğurmaya başlıyorum.Bu işi yaparken elimin bilekle
birleştiği "o"yerle yapıyorum.Sert bulgur acıtıp,pul biber elimi yakıyor ilk başta.Bir ordan bir burdan yavaş yavaş yoğurarak sert bulgur yumuşamaya başlıyor.Bu süre ne kadar uzarsa çiğköfte o kadar güzel oluyor.
Kuruluk hissedilirse azıcık azıcık soğuk su katıyorum.
Bileklerimle sert bulguru yumuşatırken hayatla ne derdim varsa aklıma geliveriyor...Çözülmeyen sorunlar,çözülemeyecek duruma gelip kabullenme safhaları,kabullenip sevip öpülüp nimet bilinme safhaları,
ezen ile hesap soran ile en büyük benim diyen ile sevmeyi bilmeyen ile,iyiyi ayırt edemeyen ile güzeli göremeyen ile aynı tren de yolcu olduğumun farkına varılma safhası bir bir gelir.Bileklerimle yavaş yavaş ezerim. Salça,biber ve bulgur birbiriyle birleşmiş bulgurun sertliği sakız gibi yumuşamış.Bu kıvamı tepsiyi kaldırıp kaldıramama durumuna göre anlarım.Hamur kıvamına gelmiş köfteyi, tepsinin ortasına koyup köfteyi
havaya kaldırırım,koca tepside onunla beraber kalkıyorsa kıvam tamamdır...
Şimdi yeşillik zamanı ,önceden hazırlanan yeşillikler tepsiye dökülür.
Bilekler yine görevde ama bu sefer sert değil daha narin yoğrulur.
Yine tepsiyi kaldırıp kaldıramadığına göre ölçü yapılır.Tepsiyi kaldırdıysa oldu demektir.İşte çiğ köfte hazır.

Yumurtalı çiğ köfte için ise,bir tavada bir paket tereyağı kızdırılır,ayrı bir kapta iki yada bir yumurta çırpılır
bu kızgın yağın içine dökülür ,yumurtanın hemen ,kızgın ama yanmamış yağda, kabarması gerek.Bir dakikalık
bu süreç çok önemli yumurta kızgın yağda çok kalmayacak ama pişmemiş yeride kalmayacak.( bu yapılması
çok zor bir şey,sanki bunu bir tek ben yapabilirmişim gibi geliyor ,böyle hissettikçe çok gururlanıyorum kızgın yağda kabaran yumurta gibi oluyorum)
Sıcağıyla tepsideki çiğ köftenin üzerine dökülür,şöyle bir karıştırılır( öyle  sevinç halindeyim  ki kızgın yağlı
karışımı elimle şöyle bir karıştırırım)

İşte hazır...Her yenildiğinde hayatın mutlu mesut trenine biniliverilir...

(Fotoğraf makinamı Ankara da unuttum,keşke fotoğraflı anlatsaydım dedim,bir de  fotoğraf çekebilen telefonum olsaydı diye keşkelendim)

22 yorum:

  1. Hiç yapmadım ve yapılırken de izlemedim, bu okuduğumu izlemiş gibi oldum ama :)
    Belki yemek nasib olur bi gün senin elinden..
    Ben fotoğraflarını çekmeye talibim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ köfte yaparken birinin başımda durması gerek zaten
      terimi silmesi gerek:)Hem de fotoğraf çekersin...gel biz çiğköfte salonu açalım...sende bloğunda ki o güzel
      tatlılardan yaparsın...hiç yoktan hayalini kuralım değil mi zaten işsizim,hayal kurmak bedava..

      Sil
  2. Okuduğum en güzel tarif.. Hayal ederken bile mutlu oldum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Seda çok teşekkür ederim,hayal değil gerçekten
      birlikte olup yiyebilsek:)

      Sil
    2. Iste o zaman "tadindan yenmez" derler ya hani, oyle olurdu ne guzel olurdu :)

      Sil
  3. mmm olsada yesek, nede güzel anlatmışsın yumurtalı çiğköfteyi, acı, bulgur tam bana göre, ellerine sağlık belki bir günde bizlere yaparsın. Elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif; ne güzel olurdu,yürekten söylüyorum ne zaman buralara yolun düşerse seve seve yaparım...seni tanımayı da çok isterim..

      Sil
    2. bende çok isterim neden olmasın, umarım yollarımız bir gün kesişir.Elif

      Sil
  4. Ayşe seni okuyorum canım acıyor. nasıl hayatın içinden hayatımın içinden anlatıyor acıyan yerlerime dokunuyorsun. hep yaz kadın olur mu?

    YanıtlaSil
  5. İçimizde acıyan tek yerimiz ağzımız olsun,o da çiğköftenin bol acısından olsun...teşekkür ederim...umarım çiğköftemi sana da tattırırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım kesişir bir gün yollarımız burada kesiştiği gibi :)

      Sil
  6. Hiç yapmadım. hiç bana hitap eden bişey değil çiğ köfte. Ama seni o kadar güzel tahayyül ettim ki. sanki benim bileklerim acıdı. yumurtalıyı yemiştim hoşuma gitmişti. bir de o tavayı sıyıran köfteyi yemek herkese nasip olmazmış. en özel lokmasıymış çiğ köftenin :)
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hayatta yemem dedim,ama urfalı bir aileye gelin olmanın kaçınılmaz sonu...acıyı ya sevecek ya seveceksin...acıyı sevmeyi başardım...Teşekkür ederim küçük mücizem...

      Sil
  7. hic yapmadim,siz yazmasaydiniz hic cig köfte tarifi okumadim okumazdimda. Sayenizde tarifi ögrenmis oldum. Bende yapacagim ve yaparken emin olun sizi düsünecegim. Ellerinize saglik eminim cok lezzetlidir. Neziha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Neziha;

      Hiç görmeden çiğköfte yapmak , direksiyon dersi almadan trafiğe çıkmak gibi bir şey oluyor:)
      Bu yazıyı yazarken bir hayal kurmuştum, beni okuyanlara
      çiğköftemi ellerimle hazırlayıp evimde ikram edebilsem,
      acı sevene acılı,acısız sevene acısız...ne üzel olurdu değil mi?

      Sil
    2. ...güzel olurdu değil mi?...

      Sil
  8. ...mmh hemde nasil Ayse, hemde nasil. Ucarak gelirim. Almanyadan kucak dolusu selamlar:)

    YanıtlaSil
  9. ben de severim ayda bir kez falan yerim fazlası rahatsız ediyor çünkü, senin ellerinden olursa daha da harika olur mutlaka :)

    YanıtlaSil
  10. Bir gün yiyeceğimi ümit ediyorum...Kabul günününz ne zaman acep?

    YanıtlaSil
  11. oy oy ellerine sağlık. bayılırım :)

    YanıtlaSil
  12. Bulguru cok sevdigim halde cok tüketmedigimizi biliyorum,ama bu tarifle cig köfteye yeniden asik oldum,mutlaka denicem ,tarifiyle beraber ellerine saglik,benimkisi bol acili olsun,eger ben seni ziyarete gelirsem mümkünse!

    YanıtlaSil